Toner fra Thy – en musikalsk naturoplevelse

Det er tirsdag den 25. september, og vi er nået til den sidste koncert med det fantastiske projekt Toner fra Thy – en musikalsk hyldest til Nationalparken.

I to år har jeg lyttet til vind, lyde og stemninger i Thys smukke og barske natur, og  arbejdet med dette som udgangspunkt for en række musikstykker for kor, klaver, solosang og harmonika.

Det har været en rejse hjem. Til et sted i Danmark, der går under betegnelsen “Udkantsdanmark”, men som jeg hellere ville betegne som noget af “det yderste Danmark”. Og hvad er så forskellen?

Kunstneren Leo Estvad havde et hus i Thy, hvor han malede, skrev, arbejdede og levede en stor del af sit liv. Han skrev for mange år siden en bog, han kaldte “Det yderste Danmark”.  Den malede et billede af, hvordan man, efter en lang rejse fra hovedstaden, kan stå af på en umiddelbart temmelig øde togstation i Bedsted , og et øjeblik overveje, hvad det dog lige var, man skulle her, ved landets øde bred?! Her var jo blot stille og måske mørkt – og navnligt lå det langt fra København.

Men som dagene gik, og Estad gik i gang med sit kunstneriske arbejde, dukkede livet frem. I sig selv var og er dyrelivet i dette vindblæste landskab meget aktivt. I klithedens ensomhed løsnede spændetrøjen sit tag, og småkravl i lyngen så ud som et mærkeligt samfundslag. Hver egn har sin tone, og her er himlens stor og ren.

Estvad var utrolig produktiv, og efterlod os de mest vidunderlige billeder og beskrivelser fra denne natur. Og min tanke har været: Hvis man kan male, skrive og tegne naturen i det, der nu betegnes Nationalpark Thy, så må man vel også kunne spille og synge den?

Det har jeg gjort nu, i samarbejde med det fantastiske Nordvestjysk Pigekor, som er et lokalt ungdomskor fra Thisted, og med Mette Kathrine Stærk, som er folkemusiker og rigsspillemand i vestjysk folkemusik.Vi har spillet i Sydthy, i Nordthy, og i aften tager vi “hovedstaden” i Thy – nemlig Thisted.  At opleve sin musik blive taget imod og fortolket af dygtige kræfter, er virkelig stort for en melodisnedker, der har siddet og filet på sange, tekster og melodier helt for sig selv i lang tid. Pludselig, i mødet med publikum, medmusikere/sangere og midt under den store himmel begynder livet at strømme og leve gennem musik og mennesker.

Tak til alle de mange besøgende til vores koncerter! Vi er så glade for, at I ville dele dette med os! Og tak til alle, der har gjort det muligt at indspille og udgive musikken. Den kan nu høres på Spotify og på CD (Se mere under fanen “Toner fra Thy” på denne hjemmeside).

 

Fotografi den 24-09-18 kl. 17.55

 

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *